Bosson.blogg.se

Huset vid havet, Bygge, Hus och Hem

Solceller FAQ

Kategori: Veranda

Jordning

Ska paneler samt skenor jordas eller inte? Svaret på detta är det beror på.
1. Har panelerna skyddsklass två eller inte (dubbelisolerade). Är svaret nej SKALL hela systemet jordas. de panelerna jag tittat på har dock varit av klass två så valet är fortfarande öppet
2. Vad säger panelernas installationsmanual? På alla ce-märkta produkter skall man alltid följa installationshänvisningarna. Mina paneler skall funktions jordas i tropiskt klimat samt i saltrika miljöer. Jag bor 75 m från havet på västkusten så funktionsjordning blir det för mig.
3. Dina omständigheter, hur ser ditt tak ut? Risk för åsknedslag (ska åskskydd monteras), andra ledande föremål i närheten (tex stuprör förbundet med marken). Din elinstallatör måste därför göra en helhetsbedömning.

Vad är skillnaden på funktionsjord och vanlig jord? Vanlig jord är till för att skydda människa, djur och egendom. Kabeln skall då alltid vara gulgrön. Funktionsjord där emot är till för att undvika störningar mm. denna kabel skall INTE vara gulgrön. Båda ansluts vanligtvis till jordskenan alternativt eget jordtag, funktionsjorden kan ha en egen skena som i sin tur är ansluten mot jordskenan.

Beräkning
Här kommer några bra formler

P= effekt (kW)
U= Spänning (v)
I= Ström (A)

Effekt, Säkringsstorlek mm vid enfas och likström

P= U * I

Effekt, Säkringsstorlek mm vid trefas

P= U * I * √ 3

kW vs kWh

Något som många blandar ihop är kW och kWh. kW är en momentan effekt medans kWh är ett mått på energi. Tex en värmefläkt kan ha en effekt på 2 kW, Här man då denna fläkt på i 30 minuter så har den förbrukat 1 kWh.
Går man till en solcellsanläggning så är denna ofta märkt med en toppeffekt (kWp) denna effekt nås när det är optimala förutsättningar (klart väder, rätt temperatur, solen står i rätt läge mm) en vanlig villaanläggning kan här ha ett värde på tex 10 kWp. Hur mycket ger då denna anläggningen över ett år? här beror det på läge skuggning, var anläggningen är byggd mm. I Sverige brukar ett rakt söderläge me,d bra lutning (ca 30-45%) ge kWp * 800-1100. DVS en anläggning på 10 kWp kan maximalt leverera ca 10 000 kWh på ett år

Polseparering
Plus och minus skall dras parallellt med varandra för att minska magnetfält som bildas. Men utöver detta har det kommit nya riktlinjer att pluss och minus skall separeras för att förhindra ljusbåge om kablarna skulle bli skadade. Detta är framför allt viktigt vid genomföringar och andra utsatta ställen. 
Kommentera inlägget här: